Bont, minder mooi dan dat het lijkt

Normaal gesproken plaats ik over het algemeen ‘leuke’ posts op mijn blog. Deze post is wat minder vermakelijk, maar is zeker niet minder interessant. Iedere dag, jaar in jaar uit, vinden er gruwelijke mishandelingen plaats, puur en alleen ter verfraaiing van de mens. Ik heb het over de bontindustrie. Nadat het een aantal jaren minder populair was onder de grote fashiondesigners, is het gebruik van bont deze winter dubbel en dwars weer terug. Vooral de bontjassen waren regelmatig terug te vinden op de catwalk. Een, naar mijn mening, schokkende ontwikkeling. Hebben de dierenwelzijnsorganisaties voor niets zoveel actie gevoerd tegen het gebruik van dierenvachtjes?

Bont is nooit helemaal uit het straatbeeld verdwenen. Vooral het bont aan de capuchon van een jas is nog altijd populair. Denk maar aan die Nickelson vuilniszakkenjassen. Mensen die kleding en accessoires met bont kopen, hebben vaak niet door dat het écht bont is. Vaak wordt er gedacht dat echt bont duur en achterhaald is. “De kledingindustrie gebruikt tegenwoordig toch alleen maar nep-bont, want dat is toch goedkoper?” Wrong. Hoewel de bontindustrie in Europa vrijwel helemaal afgeschaft is, gaat het in de rest van de wereld vrolijk door. Bontproducent nummer één is China. En in dat land gaan ze niet al te zachtaardig om met de diertjes…

In China zijn veel zogenaamde bontboerderijen: Boerderijen waarbij honden, katten, wasberen, nertsen en andere pluizige dieren gehouden worden. De dieren leven onder zeer slechte leefomstandigheden, waardoor hun leven vooral uit lijden bestaat. Dit is al erg, maar de lijdensweg naar hun dood is nóg vele malen erger. Arbeiders op de bontboerderijen trekken de dieren uit hun kooien en gooien ze op de grond. Vervolgens slaan ze de dieren net zo lang totdat ze zich niet goed meer kunnen verweren. Vaak breken die dieren hun botten, krijgen ze stuiptrekkingen en met een beetje geluk zijn ze na deze mishandelingen dood. Maar dat is vaak niet zo. Vervolgens worden de dode én levende dieren aan hun staart opgehangen, waarna ze van hun huid ontdaan worden. Veel dieren leven tijdens dit proces nog en lijden vreselijke pijnen. Dieren die zich te hard verzetten worden nog een paar keer flink geslagen, zodat de arbeiders hen beter kunnen villen. Als de huid er volledig af is gestroopt, worden de dieren op een hoop gegooid. Sommige zijn dan nog in leven, soms nog wel vijf à tien minuten nadat ze van hun vacht ontdaan zijn. Dit gebeurt iedere dag opnieuw bij miljoenen dieren.

6174675061_3ac7e97e05

Ik zie je al denken: “Ja hoor, gaat zij ff beweren dat die dieren daar zo gevild worden. Geloof-ie het zelf?” Helaas is dit geen verzinsel en gebeurt dit echt. Ik heb het met mijn eigen ogen mogen aanschouwen. Nee, ik ben niet naar zo’n bontboerderij geweest (thank god!), maar heb tijdens mijn stage bij een persbureau er wel een video over moeten maken. En die was op z’n zachtst gezegd afschuwelijk. Ik heb de beelden gezien. Ik heb gezien hoe die dieren moeten leven. Hoe ze uit hun kooien getrokken worden. Hoe ze levend gevild worden. Hoe ze nog in leven zijn na die afschuwelijke daad. Ik krijg die beelden nooit meer van mijn netvlies af.

Miss USA winnaressen uit de kleren voor PETA   < Dit is de video die ik heb gemaakt. Wil je de gruweldaden met eigen ogen aanschouwen? Klik dan op de link.

Wat kan jij doen tegen de bontindustrie? Allereerst is het belangrijk dat je oplet met het kopen van kleding met bont eraan. Haal de haren van elkaar. Zie je dat er stof is gebruikt? Dan is het nep. Zie je niet goed wat het is en lijkt het op leer? Dan is het echt bont. Ook kan je op de haren blazen. Vallen de haren heel natuurlijk opzij, dan is het echt. Nepbont blijft meestal een beetje aan elkaar plakken. Let tevens ook op het land waarin het kledingstuk is geproduceerd. Komt het uit China en omstreken, dan is de kans groot dat het echt bont is. Naast dat je er tijdens de aankoop van kleding op kan letten, kan je natuurlijk ook verschillende organisaties steunen die actie voeren tegen de bontindustrie.

fur-coats

Ik hoop dat ik jullie genoeg heb geïnformeerd over jullie bontrandjes aan kleding. En voor de fashionista’s onder ons: Koop vooral die bontjas. Maar wel graag één van nepbont. Want bont staat vele malen beter bij een dier dan bij een mens.

Meer info op:

http://www.bontvrij.org/
http://www.peta.org/

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s