Fifty Shades of Shit

Opeens was ‘ie er: de trilogie ‘Fifty Shades of’ van E.L. James. De boeken zijn wereldwijd zo’n 45 miljoen keer over de toonbank gegaan en kunnen we dus spreken van een ware hype. Voor degene die de afgelopen maanden onder een steen hebben geleefd, hier korte een omschrijving van de boeken:

Het verhaal speelt zich af in de Amerikaanse stad Seattle en gaat over de net afgestudeerde Anastasia Steele die een seksuele relatie krijgt met de jonge zakenman Christian Grey. Christian en Anastasia onderhandelen over de inhoud van een BDSM-contract waarin staat dat Christian haar mag onderwerpen in sadomasochistische rollenspellen.” (Gejat van Wikipedia)

De boeken werden gebombardeerd als ‘mommyporn’, hoewel het boek niet alleen door vrouwen van boven de 30 met twee kinderen en een zwaar ingedut seksleven wordt gelezen. Helaas.  Het eerste deel van de trilogie, ‘Fifty Shades of Grey’ (of ‘Vijftig Tinten Grijs’) was zelfs in de bibliotheek niet aan te slepen. Nou snap ik niet dat iemand überhaupt dat boek huurt. Ik denk dat de bladzijdes inmiddels aan elkaar plakken (ik hoef hopelijk niet uit te leggen waarom).

De laatste tijd kan je geen tijdschrift of krant open slaan, zonder dat je ergens iets leest over de boeken. Op tv wordt je ermee doodgegooid en het lijkt net alsof zo’n beetje iedere vrouw eigenlijk dolgraag een flink potje in elkaar geramd wil worden, om vervolgens nog even genomen te worden. Dat wil de media ons laten geloven in ieder geval. Zover ik weet, willen de meeste vrouwen dit niet. Dus please, mannen, DOE DIT NIET. Niet zonder toestemming in ieder geval. Anders vindt je je tepelklem plots op een lichaamsdeel waar het niet hoort…

Ikzelf weiger deze boeken te lezen. Sowieso ben ik niet zo van de hypes. Van verschillende kanten heb ik gehoord dat het ontzettend slecht is geschreven en dat het BDSM wat in de boeken uitgevoerd wordt totaal niet overeenkomt met de werkelijkheid. Daarnaast zijn er veel soortgelijke verhalen gratis te lezen op het internet. Waarom dit dan ook zo’n hype is geworden is voor mij een raadsel. Ik dacht dat ‘wij’ vrouwen inmiddels zodanig geëmancipeerd waren dat we niet meer onderdanig wilden zijn aan de man. Maar blijkbaar valt dit vies tegen.

Ik hoopte dat we inmiddels wel klaar waren met dit Fifty Shades- gedoe. Het komt namelijk een beetje m’n neus uit. Maar nee, er is een film in de maak over de trilogie en we zijn hier dus nog lang niet klaar mee. Ik word gek. Wie heeft er voor mij een jetpack te leen? I don’t want to live on this planet anymore.

Advertenties

Een gedachte over “Fifty Shades of Shit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s