Muse, The 2nd Law

                      Image

Het nieuwste album van Muse, The 2nd Law, is in Nederland alweer een klein maandje uit en staat op dit moment op nummer vijf in de Nederlandse album top 100. Ik had de cd nog niet beluisterd, terwijl ik in december naar een concert van ze ga! Shame on me. Voor iedereen die de cd nog niet beluisterd heeft, maar wel benieuwd is, heb ik ‘m even gerecenseerd.

De titel van het album verwijst naar de Tweede wet van de thermodynamica. Een niet echt vrolijke betekenis: alle energie in een gesloten circuit neemt af en gaat dood. Het einde van de wereld komt eraan. Wel erg toepasselijk, aangezien volksstammen er heilig van overtuigd zijn dat 2012 hét jaar is dat de aarde eraan gaat.

Wat zeer verassend is aan dit album, zijn de invloeden van het tegenwoordig zo populaire dupstep. Toen bekend werd dat Muse een aantal dupstep- nummers had gemaakt, was iedereen in rep en roer. Muse zou toch niet hun eigen sound verloren zijn? Dit is gelukkig niet het geval.

Ondanks het donkere thema, klinkt The 2nd Law niet erg zwaar. Het inmiddels zesde album van Muse klinkt nog steeds naar Muse; groots, dreigend en behoorlijk experimenteel. De invloeden van Queen zijn nog steeds aanwezig, maar ook van Radiohead, zoals goed te horen is in het nummer ‘Animals’. U2 komt ook duidelijk naar voren, vooral in het nummer ‘Big Freeze’. Het openingsnummer ‘Supremacy’ heeft invloeden van Led Zeppelin. ‘Panic Station’ klinkt als een funky jaren ’80 song, wat zeer goed uitpakt. ‘Survival’ is natuurlijk al bekend als themesong van de Olympische Spelen,  wat misschien niet helemaal het gewenste resultaat heeft geleverd. In de nummers ‘Follow Me’ en ‘Unsustainable’ is duidelijk dupstep te horen. En dat klinkt verassend goed, hoewel het soms een beetje clichématig is. Gelukkig kan Muse ook eigen nummers goed kopiëren.  ‘Explorers’ heeft ontzettend veel weg ‘Invincible’, die op het album Black Holes and Revelations staat. Basgitarist Christoper Wolstenholme heeft op The 2nd Law ook twee nummers ingezongen, namelijk ‘Save Me’, wat iets weg heeft van Porcupine Tree en ‘Liquid State’, die niet echt spannend klinkt. Het resultaat is wat magertjes en is waarschijnlijk niet voor herhaling vatbaar. Laat leadzanger Matthew Bellamy voortaan maar weer gewoon alles inzingen, si vous plaît.

Al met al is The 2nd Law gewaagd, maar daarom ook best interessant. Sommige nummers zijn misschien een beetje wennen, maar het resultaat mag er wezen. Laten we hopen dat de 2012-voorspellingen niet uitkomen, zodat we nog lang van dit album kunnen genieten!

                      Image

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s